Słuchanie po polsku ze zrozumieniem dla obcokrajowców

Dziś posłuchajcie o bardzo popularnej polskiej potrawie. Nie wiem czy mieliście kiedyś możliwość jeść bigos, jeśli tak napiszcie co o ty myślicie… Jak zawsze polecam ściągnąć plik mp3 i słuchać wielokrotnie w ciągu dnia przez co najmniej tydzień. Mam nadzieję, że nagranie będzie pomocne dla wszystkich obcokrajowców uczących się języka polskiego. Poniżej znajdziecie link do pliku mp3 oraz tekst.

Dowlnoad mp3 file

Polskie potrawy – Bigos

Bigos to nie tylko resztki wędlin z kapustą. W jego skład wchodzą kapusta kiszona a czasami, kapusta mieszana, słodka i kiszona. Bigos za każdym razem wychodzi inaczej, nawet robiony przez tę samą gospodynię.
Do bigosu dodaje się głównie różne pieczenie mięsne, na przykład cielęcinę, wieprzowinę, drób pieczony i różnego rodzaju wędliny. Im więcej gatunków mięsa w bigosie, tym jest lepszy.
Nie należy również zapominać o przyprawach, których wymaga bigos. Zwykle dodaje się listki laurowe, majeranek, ziele angielskie i suszone grzybki, są też osoby, które również dodają suszone śliwki.

Bigos to pole do popisów kulinarnych dla każdej gospodyni, można eksperymentować ze składnikami i proporcjami między nimi. Zmiana składników powoduje, że potrawa za każdym razem smakuje inaczej. Bigos można zamrozić i długo go przechowywać, odgrzewany smakuje jeszcze lepiej.

Smacznego!

Leave a comment

Filed under INTERMEDIATE

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s